grápson ὃ βλέπεις γράψον εἰς βιβλίον

15 desember 2013

Florida (1): Thanksgiving

Vi kom til Lakeland, Florida, der broder Tønnes og Addie hadde slått seg ned. Klokka var 01.30 natt til torsdag 28.nov, Thanksgiving Day, den største dagen for amerikanerne siden 1863 da den vart erklært nasjonal fridag i alle statene. Denne høsttakkefesten har sine røtter fra "pilegrimsfedrenes" første høsttakkedag i 1621 (se bildet). Dagen har etter kvart mista sitt religiøse innhald..
Dagen skulle feirast med stor familiesamling i den store stova til Mike og Cindy, Addies datter. Addie og Tønnes hadde  skjært opp kalkunen, og ellers kom alle med matretter til deling.
Det vart mykje eting av mange smakfulle retter, både kjente og ukjente. Vi fikk helse på slektninger i Addies familie. Svært gildt var det at Tønnes si eldste datter Karen var komme frå Mississippi med mannen Rigis Marren og dattera Marissa. Bordbønna vart bedt, etterfuldt av eit klart "amen" frå alle i selskapet, og det vart mykje småprat rundt bordene. Men det vart også alt. Vi hadde venta noen "åpningsord" med hentydning av takk til Gud for alle hans gaver. Nå veit eg at andre stader vert det nok brukt litt tid til å hugse på alt godt vi har fått, slik Maiken Salmelid uttrykte det så fint på bloggen sin frå New York. Men her i selskapet vart slikt ikkje nevnt, det skuffa oss litt.
Dagen etter er det "Black Friday", den store handledagen i USA, med nedsatte varer i alle butikker og forretninger. Etter denne Thanksgiving-helga starta amerikanerne med "julemåneden", vår adventstid. Vi skulle få  lære meir om amerikanske tilhøve før vi vart ferdige med denne alle tiders ferieturen vår "over there".