grápson ὃ βλέπεις γράψον εἰς βιβλίον

19 desember 2013

Florida (5): Sightseeing

Florida har mye å by på for turistene. Vi hadde ingen ambisjoner om å nå det meste, men var takksamme til vertskapet for det dei viste oss. Ein halvannen times kjøretur til St.Pete på vestkysten, der Tønnes og Addie hadde hatt sin "honeymoon" etter bryllupet, var fin. Rart å sitte i ein rullerande restaurant som gav utsyn i alle himmelretningar i løpet av ein time.

Bok Tower Garden lenger sør var ein historisk park på ein høgde i det svært låge Florida, der var det i årene 1927-29 reist eit 63 m høgt tårn. Det huser eit unikt klokkespel med 60 bronseklokker, kvar på frå 7 kg til over eitt tonn. Klokkespelaren (the carillonneur) spelte på desse kvar dag, vi kunne sitte ved foten av tårnet og høyre klokkene mens vi såg spelaren på tv-skjerm. Massevis av tre  og blomar var planta i området der det også var ein gammel "Pinewood estate" (herregård). Alle rommene der var pynta opp til høgtida. Eigedommen hadde vore vinterhuset til Buck, direktøren for Bethlehem Steel. Fantastisk godt bevart i alle detaljer!

Vi var ikkje innom alle severdighetane i Disneyland, det ville tatt fleire dager. Men vi brukte ein ettermiddag og ei kveldstid i "Downtown Disney" (Disney-byen), og fekk med oss dinosaurane, utrulige legoklossekreasjoner, sjøormen, vulkanutbrudd, jungeltur med brølande elefanter, store juleutstillinger og smaken av enorm iskrem.
Dei breie gatene og mange og store parkeringsplassene var fulle av biler, ingen folk spaserte omkring. Parkeringsavgift trong ingen tenkje på. Når vi hadde vore ute på ein times daglig gåtur og kom tilbake, sa Tønnesmed eit smil: "Well, how was the walk?" Me satte stor pris på temperaturen på 27-29 grader, men likte mindre godt at amerikanerne alltid måtte ha is i drikkeglasset og trekkfulle vifter over alt.- Innsjøen Lake Morton nevner vi også, med gjess og hegrer og svarthalsa svaner, og eit juletre midt uti. Lakeland var ein herlig by!