grápson ὃ βλέπεις γράψον εἰς βιβλίον

17 april 2018

Sapiens, mennesket

Den Israelske historieprofessoren Yuval Noah Harari har skrevet denne "korte historien om menneskeslekten", Homo Sapiens (2011, norsk utgave 2016, 442 sider). Boka er fantastisk spennende, tankevekkende og engasjerende, en eventyrlig beretning om mennesket fra ubetydelige aper til verdens herskere. Han forklarer menneskets utvikling fra å være sankere, til å få kognitive egenskaper for 70000 år siden, bli jordbrukere for 12000 år siden, og utvikle kongedømmer, penger, skrift og polyteistiske religioner for 5000 år siden. Så fortsetter han med den vitenskaplige og industrielle revolusjonen, inntil mennesket i dag nærmest er blitt en "homo deus". Bokens siste setning er skremmende: "Finnes det noe farligere enn misfornøyde, uansvarlige guder som ikke vet hva de vil."
  Jeg har lest hans gjennomgang av religionenes utvikling med stor interesse. Historien hans synes å være svært sannsynlig - dersom Gud ikke hadde eksistert! Dersom ikke hele skaperverket hadde vitnet om at det er nettopp Han som står bak det hele! Litt undring sitter jeg igjen med: Hvordan var det da Gud kalte de første to menneskene ut av mylderet av tobeinte skapninger og ga dem oppdraget som herrer over skaperverket, bare underlagd Ham alene?

1 Comments:

  • Eg tenkjer mye på korleis Gen 1-8 er å forstå i lys av mange titusen år gamle hulemalerier og rester av menneskebein og redskaper både i Europa og andre verdensdeler.

    By Anonymous Tobias, at 17 april, 2018 16:52  

Legg inn en kommentar

<< Home