grápson ὃ βλέπεις γράψον εἰς βιβλίον

16 januar 2018

Bøker: Stoner og Luthers Katharina

Det var ein fryd for meg å gå i gang med julens gavebøker, innimellom den mindre gledelige sjukehusturen til Oslo, og venting på ny innkalling til ein nødvendig øyelokk-operasjonen der.
To svært forskjellige biografiske romaner har eg nett lest: John Williams mest kjente bok "Stoner" (1965, norsk 2015) og Jody Hedlund: "Luther og Katharina" (2015, norsk 2017).
    Hedlunds bok er svært dramatisk, den omhandler tida frå nonnenes flukt frå klosteret til bryllupsfesten for Luther og Katharina 1525. Tyskland er i opprør, der bønder, fyrster, pavens folk og Luthers venner kjemper mot kvarandre med blodige våpen og nytrykte skriv. Praktisk teologi mangler ikkje i boka. Midt i all uroen står Luthers og Katharinas kjærleik og motvilje til kvarandre, og forfatterens evne til overdramatisering av forholdet deira. Boka er både lærerik og interessant.
   "Stoner" forteller om professor William Stoner sitt dystre liv på ein slik måte at "det kryper under huden på deg og får deg til å betrakte deg selv og ditt eget liv", for å sitere ein bokanmelder. Stoner møter engelsk litteratur, eit vanskelig ekteskap, ein umulig forelskelse og akademiske konflikter, men merkelig nok ingen ting om religiøsitet eller gudstru. Få husker han etter hans død, men boka vert ikkje gløymt i verdens litteraturhistorie.